Beleidsplan
De hoofdlijnen van het beleidsplan
Het beleidsplan van de stichting is gericht op onze missie; wij willen via cultuur méér verbinding tussen de verschillende wijken van Helmond en haar inwoners realiseren. Het is onze visie dat cultuur een positieve invloed heeft op mensen en kan leiden tot meer begrip voor elkaar. Daarom willen wij culturele projecten organiseren die leiden tot ontmoeting en tot bewustwording van datgene wat ons verbindt in Helmond. De culturele projecten van de stichting moeten bijdragen aan een ‘Inclusieve stad’. Kernwoorden daarbij zijn: verbinding van individuen en wijken/wijkbewoners, cultuur toegankelijk maken voor iedereen van jong tot oud, het belichten van de positieve eigenschappen per wijk, podium bieden aan talent uit eigen stad, lokale producties plaats laten vinden in/op de hotspots/aansprekende locaties van Helmond.
Wij organiseren en financieren onze activiteiten projectmatig. Daarom heeft de stichting geen personeel in dienst en werkt zij met projectteams die worden samengesteld uit professionals (op basis van een “Overeenkomst van opdracht”) aangevuld met vrijwilligers. De stichting werft middelen per project vooral via subsidies, fondsen, donaties en sponsoren en via de opbrengsten van de projecten. In 2021 willen wij twee projecten realiseren, het project Waskracht en het project ’n Ouwe Sok met de “Langste waslijn met sokken”, deze laatste in samenwerking met de oud-stadskunstenaar van Helmond Tahné Kleijn. Aan het project Langste waslijn wordt een goed doel gekoppeld, namelijk de organisatie van een activiteit voor kinderen in een armoedesituatie. Vanuit het project Waskracht zal 10% van de inkomsten uit sponsorpakketten worden gedoneerd aan dit doel.
Tevens starten we in 2021 een 3e project: "Hide Out 11". Voor een beschrijving van deze projecten verwijzen wij naar de projectwebsites van deze projecten, waarnaar ook een link is opgenomen op onze website.
Het volledige beleidsplan vindt u onder de documenten op deze website en is te bereiken via onderstaande link.